Το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα του 1848 αποτελεί τη βάση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.
Το πολίτευμα είναι ομοσπονδιακή κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Τη νομοθετική εξουσία την ασκεί η Ομοσπονδιακή Συνέλευση (Bundesversammlung/Assemblée fédérale/Assemblea federale/Assamblea federala).
Συνεδριάζει στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundeshaus) στη Βέρνη και αποτελείται από δύο σώματα: το Εθνικό Συμβούλιο (Nationalrat/ Conseil National/ Consiglio Nazionale/ Cussegl Naziunal) με 200 αντιπροσώπους (ανάλογα με τον πληθυσμό των καντονιών) και το Συμβούλιο των Καντονιών (Ständerat/ Conseil des Etats/ Consiglio degli Stati/ Cussegl dals Stadis) με 46 μέλη (2 από κάθε καντόνι, 1 από κάθε ημικαντόνι).
Νομοθετεί και εκλέγει τα μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και τους ομοσπονδιακούς δικαστές.
Διάρκεια θητείας: 4 έτη.
Την εκτελεστική εξουσία την ασκεί το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Schweizerischer Bundesrat/ Conseil fédéral suisse/ Consiglio federale svizzero/ Cussegl federal svizzer).
Αποτελείται από 7 μέλη, με το καθένα να είναι υπεύθυνο για ένα υπουργείο: Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομίας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Αστυνομίας, Άμυνας-Πολιτικής Προστασίας και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος-Μεταφορών-Ενέργειας-Επικοινωνίας.
Κάθε χρόνο ένα από τα μέλη γίνεται Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας (πρώτος μεταξύ ίσων – ‘Primus inter Pares’) και ένα Αντιπρόεδρος.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα μέλη προέρχονται από τα 4 μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα και έτσι η κυβέρνηση είναι συνεργασίας και όχι μονοκομματική (η λεγόμενη ‘Μαγική Φόρμουλα’, σε ισχύ από το 1959).
Διάρκεια θητείας: 4 έτη.
Τη δικαστική εξουσία την ασκούν 3 δικαστήρια.
Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (Bundesgericht/ Tribunal fédéral/ Tribunale federale/ Tribunal federal) είναι το Ανώτατο Δικαστήριο και έχει έδρα στη Λωζάνη (και τμήμα στη Λουκέρνη).
Επίσης, υπάρχουν το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο (Bundesstrafgericht), με έδρα την Μπελιντσόνα και το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο (Bundesverwaltungsgericht) στη Βέρνη.
Σημαντικό στοιχείο στο πολιτικό σύστημα είναι η άμεση δημοκρατία.
Με τη συλλογή 50,000 υπογραφών μέσα σε 100 ημέρες από την ψήφιση ενός νόμου, διοργανώνεται δημοψήφισμα για την πιθανή κατάργησή του.
Επίσης, υπάρχει το δικαίωμα της Λαϊκής Πρωτοβουλίας (Volksinitiative), με το οποίο προτείνονται από το λαό αλλαγές στο Σύνταγμα. Συλλογή 100,000 υπογραφών μέσα σε 18 μήνες είναι η προϋπόθεση, ώστε να γίνει δημοψήφισμα για τη συγκεκριμένη πρόταση. Πρωτοβουλία μπορεί να ξεκινήσει και για την ψήφιση νόμων σε επίπεδο καντονιού.
Σύνδεσμοι:
- Αναλυτικός οδηγός για το πολιτικό σύστημα από τον επίσημο ιστότοπο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας
- Περιληπτικά το πολιτικό σύστημα (στα γερμανικά): 1, 2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου