Αρχικά, θα παρουσιάσω μερικά γενικά στοιχεία για την Ελβετία. Μπορεί βέβαια να θυμίζουν περισσότερο εγκυκλοπαίδεια παρά ιστολόγιο, αλλά θεωρώ ότι αποτελούν μια καλή εισαγωγή.
Το επίσημο όνομα της Ελβετίας (γερμανικά: Die Schweiz, γαλλικά: Suisse, ιταλικά: Svizzera, ραιτορομανικά: Svizra) είναι Ελβετική Συνομοσπονδία (Schweizerische Eidgenossenschaft, Confédération Suisse, Confederazione Svizzera, Confederaziun svizra). Στα λατινικά είναι Confoederatio Helvetica, από όπου τα αρχικά της χώρας CH στο σύστημα ISO. Είναι ομόσπονδη δημοκρατία και αποτελείται από 26 καντόνια.
Συνορεύει βόρεια με τη Γερμανία, ανατολικά με τη Γαλλία, νότια με την Ιταλία και ανατολικά με το Λιχτενστάιν και την Αυστρία. Έχει έκταση 41,285 km² και πληθυσμό 7,593,500 κατοίκους (στοιχεία 2007).
Πόλεις: Πρωτεύουσα είναι η Βέρνη (πληθυσμός: 128,041 κάτοικοι, 343,800 με τα προάστια). Μεγαλύτερες πόλεις είναι η Ζυρίχη (376,815 κάτοικοι - 1,132,237 με τα προάστεια), η Γενεύη (185,726 – 503,597) και η Βασιλεία (163,521 – 489,854).
Γεωγραφία: Η Ελβετία αποτελείται από τρεις περιοχές: τις Άλπεις, τον Ιούρα και το ελβετικό οροπέδιο.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας (περίπου 60%) αποτελείται από τον ορεινό όγκο των Άλπεων (νότια). Η υψηλότερη κορυφή εντός Ελβετίας (καθώς απλώνονται και σε Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία) είναι η Monte Rosa (Dufourspitze) με 4,634 μέτρα. Γνωστότερη κορυφή όμως είναι το Matterhorn με 4,478 μέτρα, που αποτελεί μια από τις εθνικές εικόνες της Ελβετίας. Είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός, με διάσημα θέρετρα όπως το St.Moritz, το Davos και το Gstaad.
Το μεγαλοπρεπές Matterhorn
Η οροσειρά του Ιούρα (Jura) βρίσκεται κατά μήκος των γαλλο-ελβετικών συνόρων και καλύπτει περίπου το 10% του εδάφους της Ελβετίας. Είναι αρκετά χαμηλότερη από τις Άλπεις (υψηλότερη κορυφή εντός Γαλλίας η Crêt de la Neige στα 1,718 μέτρα) και ασβεστολιθικής σύστασης. Έδωσε το όνομά της στην Ιουράσια γεωλογική περίοδο (Jurassic - 199,6-145,5 εκατομμύρια χρόνια πριν).
Το ελβετικό οροπέδιο (Mittelland/Plateau suisse) βρίσκεται μεταξύ Άλπεων και Ιούρα και αποτελεί το 30% του εδάφους της χώρας. Επίπεδο με λόφους, με υψόμετρο 400-700 μέτρα, είναι το πλέον κατοικημένο τμήμα, αφού εδώ βρίσκονται η Γενεύη, η Λωζάνη, η Βέρνη και η Ζυρίχη. Σημαντικό για την οικονομία, εδώ υπάρχουν οι βιομηχανίες, τα βοσκοτόπια και τα καλλιεργήσιμα χωράφια της χώρας.
Στην Ελβετία υπάρχουν πολλά ποτάμια και λίμνες.
Ο μεγαλύτερος ποταμός είναι ο Ρήνος (Rhein), που πηγάζει από τις Άλπεις στο καντόνι του Graubünden (νοτιοανατολικά). Αφού κατευθυνθεί βόρεια και κατά μήκος των συνόρων με Λιχτενστάιν και Αυστρία, αδειάζει στη λίμνη Bodensee. Εξέρχεται και κατευθύνεται δυτικά. Σχηματίζει εντυπωσιακούς καταρράκτες έξω από το Schaffhausen και μέχρι τη Βασιλεία, αποτελεί το σύνορο μεταξύ Ελβετίας και Γερμανίας. Στη Βασιλεία κατευθύνεται βόρεια. Άλλοι σημαντικοί ποταμοί είναι ο Ροδανός (Rhone), ο Aare, ο Limmat και ο Reuss.
Η μεγαλύτερη λίμνη είναι η Λίμνη της Γενεύης ή Lac Léman (581.3 km²) Βρίσκεται μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας και το 60% ανήκει στην Ελβετία. Άλλες λίμνες είναι η Bodensee (ή Lake Constance, 541.1 km², ανήκει σε Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία), η λίμνη του Νεσατέλ ((Lac de Neuchâtel, Neuenburgersee), η λίμνη Maggiore (κυρίως στην Ιταλία), οι λίμνες Λουκέρνης, Ζυρίχης, Λουγκάνο κτλ.
Χάρτης της Ελβετίας με τα ποτάμια και τις λίμνες
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή