Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Οι παγετώνες στις Άλπεις λειώνουν - Νέα σύνορα πρέπει να χαράξουν Ελβετία-Ιταλία

Οι παγετώνες στις Άλπεις συνεχίζουν να λειώνουν, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελβετική Ακαδημία Επιστημών (δελτίο Τύπου), από το φθινόπωρο του 2007 μέχρι το φθινόπωρο του 2008 μειώθηκε το μήκος σε 82 από τους 88 παγετώνες που μετρήθηκαν. Μόλις δύο έμειναν αμετάβλητοι και σε τέσσερις αυξήθηκε το μήκος. Η μείωση ήταν στους περισσότερους μεταξύ 0 και 25 μέτρων. Ρεκόρ μείωσης σημειώθηκε στον παγετώνα Gornergletscher στο Valais με 250 μέτρα. Υπεύθυνη για το λειώσιμο ήταν κυρίως η ζέστη κατά το Μάιο και τον Ιούνιο του 2007 που ξεπέρασε τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Το λειώσιμο των παγετώνων είχε πρόσφατα και μια άμεση συνέπεια. Καθιστά αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό της μεθορίου Ελβετίας-Ιταλίας. Για το θέμα έγραψε το Βήμα στις 27 Μαρτίου:

«Oι πάγοι λιώνουν και αναγκάζουν την Ιταλία και την Ελβετία να χαράξουν πάλι τα σύνορά τους στις Άλπεις. Επιστήμονες και από τις δύο χώρες έχουν παρατηρήσει ότι οι πάγοι που κάλυπταν για αιώνες το όρος Μάτερχορν παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση τα τελευταία πέντε χρόνια μετά το πολύ θερμό καλοκαίρι του 2003. Ετσι συγκροτήθηκε κοινή ομάδα η οποία θα καταγράψει τις διαφοροποιήσεις του εδάφους και στη συνέχεια θα προσδιορίσει τη νέα μεθόριο.

Τα σύνορα δεν έχουν αλλάξει από το 1861 όταν η Ιταλία συγκροτήθηκε σε ενιαίο κράτος. Τώρα θα χρειαστεί η ψήφιση ενός νέου νόμου από το ιταλικό κοινοβούλιο ο οποίος θα εγκρίνει τις συνοριακές αλλαγές. Η ζωή των κατοίκων στις Άλπεις δεν πρόκειται να αλλάξει σε τίποτε, αφού η μόνιμα καλυμμένη με πάγο κρυόσφαιρα βρίσκεται πολύ μακριά από τις κατοικημένες περιοχές. «Οι κατολισθήσεις βράχων και λάσπης έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις σε μαλακά εδάφη που καλύπτονταν μέχρι πρότινος από πάγους είναι η πλέον δραματική συνέπεια των κλιματικών αλλαγών» λέει ο Ιταλός μετεωρολόγος Λούκα Μερκάλι».

Όπως ανέφερε στο Spiegel (εδώ) εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Τοπογραφίας, οι διορθώσεις στη συνοριακή γραμμή μπορεί να φτάσουν και τα 100 μέτρα. Καμιά χώρα όμως δεν θα βγει κερδισμένη, αφού σε άλλα μέρη η γραμμή θα μετατοπίζεται προς τη μεριά της Ιταλίας και σε άλλα προς στην Ελβετία. Σύμφωνα δε με τη Neue Zürcher Zeitung (εδώ), τα νέα σύνορα θα χαρακτηριστούν κινητά, ώστε και στο μέλλον να μπορούν να επανακαθοριστούν.

Link:

Ελβετικό Δίκτυο Μέτρησης Παγετώνων http://glaciology.ethz.ch/messnetz/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου