Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Ο χάρτης της Ελβετίας με βάση τις πολιτικές απόψεις

Συχνά παρατηρείται στα δημοψηφίσματα στην Ελβετία διαφορετική συμπεριφορά του εκλογικού σώματος μεταξύ πόλεων και επαρχίας ή μεταξύ γαλλόφωνων και γερμανόφωνων περιοχών. Ένα παράδειγμα είναι το δημοψήφισμα της 6ης Δεκεμβρίου 1992 για την είσοδο ή όχι της χώρας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Το αποτέλεσμα ήταν «Όχι» με 50,3%, με το γερμανόφωνο κομμάτι να καταψηφίζει την πρόταση, ενώ το γαλλόφωνο τμήμα ψήφισε συντριπτικά «Ναι».

Η ερευνητική ομάδα Sotomo του Γεωγραφικού Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης αποφάσισε να αποτυπώσει αυτές τις διαφορές σε έναν χάρτη. Αρχικά, κατέγραψε πώς ψήφισαν πόλεις και χωριά σε συγκεκριμένα δημοψηφίσματα (π.χ. του 2002 για την είσοδο της χώρας στον ΟΗΕ και για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και του 2005 για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλόφιλων ζευγαριών). Στη συνέχεια, ανάλογα με τα αποτελέσματα, τοποθέτησαν τις περιοχές σε ένα διάγραμμα με δύο άξονες, κάθετους μεταξύ τους. Ο ένας ήταν Αριστερά-Δεξιά και ο άλλος Συντηρητικοί-Φιλελεύθεροι. Ως αριστερές χαρακτηρίστηκαν περιοχές που με την ψήφο τους έδειξαν ότι ενδιαφέρονται για τα κοινωνικά δικαιώματα, το κράτος πρόνοιας και την ειρήνη. Δεξιές θεωρήθηκαν οι πόλεις και τα χωριά όπου οι κάτοικοι βάζουν σε προτεραιότητα το νόμο, την τάξη και την άμυνα. Με τον όρο ‘φιλελεύθεροι’ περιγράφηκαν όσοι υποστήριζαν τη διεθνή συνεργασία, την ενσωμάτωση των μεταναστών και τη μεταρρύθμιση των θεσμών. Αντίθετα, ως συντηρητικοί ορίστηκαν όσοι ήταν υπέρ της διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας, των υφισταμένων θεσμών και της απομόνωσης των μεταναστών.

Το αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστεί ο παρακάτω χάρτης:



Με πράσινο απεικονίζονται οι γερμανόφωνες περιοχές, με ροζ οι γαλλόφωνες και με κίτρινο οι ιταλόφωνες.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι γαλλόφωνες και οι ιταλόφωνες περιοχές βρίσκονται πιο αριστερά στις απόψεις τους από το γερμανόφωνο τμήμα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι δεξιό και συντηρητικό. Επίσης, οι πόλεις είναι πιο φιλελεύθερες από ότι η επαρχία. Ανάμεσα στις κοινότητες της επαρχίας όμως εντοπίζονται διαφορές. Άλλες είναι πιο φιλελεύθερες και άλλες πιο συντηρητικές. Οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στη γεωγραφική τους θέση και στην ανθρώπινη κινητικότητα. Κοινότητες δίπλα σε λίμνες είναι ελκυστικές ως τόπος κατοικίας για ανθρώπους των πόλεων και για τουρίστες. Οι επαφές με τους ντόπιους έχουν ως αποτέλεσμα αυτοί να γίνονται πιο φιλελεύθεροι, με πιο ανοικτούς ορίζοντες. Αντίθετα, σε μέρη ψηλά στα βουνά οι κάτοικοι είναι πιο απομονωμένοι και δεν είναι τόσο δεκτικοί σε αλλαγές.